Boje različitosti
Da li ste nekada imali utisak da ste na pravom mestu u pravo vreme i da nikako ne možete da razumete gde je to i kako ste na to mesto dospeli!? Izgleda da je zalutali turista najbolji turista.
Istorijski gledano, Junan (eng. Yunnan) provinicija smatrana je za udaljeno i nepristupačno područije. Samim tim, tokom vremena etničke manjine su bile u mogućnosti da sačuvaju svoje kulturne karakteristike čime se razlikuju od Han Kineza. U poslednjih nekoliko godina kulturne razlike u Junan provinciji su postale veoma interesantna i prepoznatljiva pojava za turiste ali i važna komponenta za razvoj turizma u Kini.
Kada zalutate na pojedina mesta i obratite pažnju na okolinu u kojoj ste se našli imate utisak kao da je vreme zaista stalo ali treba znati da je taj osećaj varljiv. Razvoj turizma u Junan proviniciji doveo je do interakcije između manjina i naroda drugih kultura što dovodi do drastičnih promena u načinu života nekoliko nacionalnosti.
Iako Kina dosta ulaže u razvoj turizma isto tako se zalaže za očuvanje identiteta etničkih manjina koje su zastupljene u njoj. U svakom slučaju, ulaganje u turizam obuhvata da vidimo ono što domaćin želi da istakne. Vrlo često se vratimo kući puni utisaka ali… pravo blago se nalazi tamo gde najmanje očekujemo! U našem slučaju kada zalutamo!
Šarenilo boja, različiti oblici i veličine pored kojih se provlače osmesi i žamor uz društvene igre. Pretpostavljam da je pijaca poslednje što vam pada na pamet! Pijace su smeštene u novom delu mesta Šangri-la koji turisti ređe posećuju.
Stari deo grada je zanimljiviji za posetioce i zapravo sve što je vezano za turizam nalazi se u pomenutom starom delu Šangri-la.
Reklo bi se pijaca kao pijaca. Verovatno i jeste za stanovnistvo u ovom gradu, za nas turiste to je potpuno nešto drugo. Iskreno, ukoliko zalutate, kupci i prodavci će biti podjednako iznenađeni što vas vide na ovom mestu kao i vi što ne znate na koji način ste se zadesili na jednoj od ovih pijaca.
Ukoliko prošetate kroz pijacu ili pijace, naići ćete na prepoznatljivo voće i povrće ali i ono koje retko viđate ili ste za njih čuli u televizijskim emisijama koje se bave gastronomijom. Treba imati u vidu da je Kina jedan do najvećih proizvođača začina u svetu, pod zasadom raznih začina je oko 200 hiljada hektara zemlje tako da na pijaci ne može da se dogodi da nekog začina nema.
Riba je nezaoblazni deo svake pijace i nemoguće ju je naći zaleđenu. Sveža riba je jedino što se prodaje na ovim… nazvaćemo ih tezgama. Da bi ste krenuli dalje ne treba vam mnogo strpljenja, dovoljno je samo da znate koju ribu želite i vešte ruke prodavca će namirnicu očistiti i pripremiti za samo minut – dva. Upakovana i spremna za pripremu, samo je treba preneti do kuće. Inače, Kina čini skoro 60% svetske proizvodnje akvakulture, odnosno 48% svetske proizvodnje slatkovodne ribe i 49% svetske proizvodnje rakova… Mozete li da zamislite pijacu u Kini bez ribe? Ne! Tako smo i mislili…
Možda zvuči smešno ali stekli smo utisak da su pijace… all inclusive! Pored voća, povrća, začina i ribe, možete naći i živinu. Već pretpostavljate, sve je sveže i može se pripremiti u kratkom roku. Ponuda je prepoznatljiva nama Evropljanima, tako da se tu nećete nešto posebno iznenaditi. S druge strane nemojte se začuditi kada budete videli da prodavci plamenom uklanjanju ostatke sa površine kože živine, radi se o higijeni i zdravstvenoj ispravnosti. Verujte, vrlo dobro znaju šta rade.
Pijaca ne bi bila potpuna da se na njoj ne nalazi meso. Prerađevine nismo zapazili ali ono što se da primetiti je meso Jaka. Ova vrsta mesa je veoma zastupljena kod meštana i koristi se više nego ostale vrste. Meso Jaka je bogato omega 3 uljima, proteinima, mineralima i vitaminima a sa druge strane ima mnogo manje zasićenih masti i kalorija nego govedina na primer. Ova vrsta mesa je prvi izbor meštana i pijace su prepoznatljive baš zbog mesa Jaka.
Iskreno… nismo imali prilike da probamo ali s obzirom na zastupljenost Jakovog mesa na pijaci, verujemo da je onako kako kažu prodavci a i kupci. Možda ćete vi imati prilike da probate i za nas…
Pojašnjenje: Jak je vrsta krupnog goveda. Stanište ove vrste su planine i travna vegetacija, tundra, jezera i pustinje. Može da dostigne visinu do 1,8 metara i težinu od 1000 kilograma. Živi na visoravnima Tibeta i Sečuana u Kini ali ih ima i u Indiji i isključivo na visinama od 4000 metara nadmorske visine.
U svakom slučaju, iako je dovoljno hladno i namirnice mogu duže vreme da stoje napolju, meso i riba se veoma brzo rasprodaju.
Ono sto je prepoznaljivo, ukoliko se malo zadržite na nekoj od pijaca, to je porodična atmnosfera.
Vrlo često se na njima zaista i nalazi veći deo porodice koji opslužuje kupce. Stiče se utisak da radno vreme ne postoji pa samim tim možete videti da neki članovi spavaju dok ostali rade.
Iz iskustva znate da se radi o najmlađima.
Pored svega ovoga što smo naveli, pijace u Sangri-la imaju nešto što ne možete kupiti, a to je osmeh trgovaca.
Iako ne govorimo istim jezikom ovi ljudi su voljni da vam na svaki način izađu u susret ili objasne ono šta vas zanima. Ne pitajte kako ali verujte da će te razumeti vi njih i oni vas iako ne govorite kineski jezik.
Iskreno…zalutali smo u svakodnevni život stanovnika u novom delu grada Šangri-la, bez turističkog vodiča i uz početnu zbunjenost obe strane možemo preneti samo najlepše utiske sa Šangri-la pijaca. Ukoliko želite da osetite impuls lokalnog stanovništva onda je ovo pravo mesto koje možete da obiđete. Ljubazni prodavci će vam dati da probate voće koje želite i ono što je najbitnije – sve je 100% organsko!
Pijace rade preko celog dana tako da možete otići u bilo koje vreme, osim šareniša voća i povrća ovo je pravo mesto gde možete videti kako se ručno prave gobleni.
Ukoliko vas ova tehnika pravljenja končanih motiva zanima, prodavačice će sa zadovoljstvom pokušati da vam objasne. Naravno, ishod zavisi od vašeg poznavanja kineskog jezika.
Poseta Šangri-la definitvno je degađaj sam po sebi! Manastir ostavlja bez daha, stari deo grada je jedinstven doživljaj ali ljudi koje smo sretali na pijacama i oko njih je nešto što će vam prvo pasti na pamet kada budete sumirali utiske i prepričavali događaje sa putovanja kroz Junan provniciju.
—
Autorska prava: triptease.me
autor: Nenad Butaš
foto: Marko Rupena
tekst.en: Dragan Dobožanović
Sadžaj se NE MOŽE koristiti bez odobrenja!